Hoe plaats ik een tuinkas?

Blog tuinkas plaatsen

BOUWEN & INRICHTING

Voordat u begint met de opbouw van uw tuinkas, dient u aan de hand van de onderdelenlijst na te gaan of alle onderdelen aanwezig zijn. Controleer bij het uitpakken van de aluminiumprofielen zowel het aantal profielen als ook de afmetingen van elk profiel. Neem voordat u begint met opbouwen de handleiding goed door.

Waar plaats ik mijn tuinkas

De ruimte die de kas inneemt dient van te voren goed ingeschat te worden, rekening houdend met het feit dat er een pad naartoe moet lopen en dat de kas rondom bereikbaar moet zijn (om schoon te maken, eventuele reparaties uit te voeren, etc.). Meten = weten!

Het is raadzaam om al het regenwater op te vangen met behulp van een regenton. Wilt u een opvangsysteem voor water bij de tuinkas creëren, wat wij van harte aanbevelen, dan dient u dit alvast in te calculeren bij het opmeten en plaatsen van de kas.

Houd ook rekening met mogelijke beperkingen die zijn opgelegd door de lokale overheid; het kan zijn dat er voor het plaatsen van de kas in uw tuin of op het volkstuinencomplex waar uw tuin zich bevindt, een omgevingsvergunning vereist is.

Oriëntatie van uw tuin

De oriëntatie van de tuin ten opzichte van de zon is erg belangrijk, omdat dit zal bepalen hoeveel warmte en licht er in de tuinkas vallen. Een maximale hoeveelheid licht en warmte zijn een groot pluspunt, maar er moet wel gewaakt worden voor oververhitting. De mogelijkheid om schaduw te creëren kan hierbij helpen, maar u dient wel op te passen dat er bij plaatsing in de nabijheid van bomen geen beschadigingen volgen door vallende takken.

Oriëntatie ten opzichte van uw huis

De oriëntatie van uw huis ten opzichte van de tuinkas heeft een grote invloed op de hoeveelheid wind die tegen de tuinkas slaat en vooral de kracht waarmee dat gebeurt. Uw huis kan als een ideale buffer dienen zodat de tuinkas niet beschadigd raakt bij zware windvlagen.

De ideale plek om uw tuinkas te plaatsen is dan ook in de volle zon en met de achterzijde tegen de plek waar normaliter de meeste wind vandaan komt.

De tuinkas dient op een fundament te worden bevestigd. Dit kan een fundament uitgevoerd in beton, metselwerk of van aluminium met grondankers zijn. De kas moet goed verankerd worden.

Kinderen en huisdieren

Als er regelmatig kinderen of huisdieren in de buurt van de kas zullen zijn, zet de tuinkas dan op een plek waar die hen niet in de weg staat. U wilt natuurlijk voorkomen dat spelende kinderen of huisdieren zich bezeren en/of schade toebrengen aan uw tuinkas.

Aandachtspunten en opbouwtips bij het plaatsen van uw tuinkas

 • Zorg ervoor dat de ondergrond horizontaal is.
 • Neem voordat uw begint met de montage de gehele opbouwbeschrijving door zodat u vertrouwd bent met de verschillende stappen.
 • De weersomstandigheden dienen geschikt te zijn: niet bij wind, storm of extreme hitte in elkaar zetten.
 • Houd er rekening mee dat het zorgvuldig opbouwen van een tuinkas een arbeidsintensieve klus is. Afhankelijk van het type kas kost dit 2 tot 4 dagen.
 • Installeer de tuinkas niet alleen, vooral bij het plaatsen van de wanden is het essentieel dat dit met minimaal twee personen uitgevoerd wordt.
 • Gebruik een zeil voor op de grond om de bouten en moeren op te vangen wanneer deze per ongeluk uit uw handen vallen.
 • De randen zijn scherp; draag bij het uitpakken en opbouwen van de kas altijd beschermende kleding, veiligheidshandschoenen, veiligheidsschoenen en een veiligheidsbril.
 • Benodigd gereedschap: waterpas, accuboormachine, transparante siliconenkit (voor buiten).
 • Bij de panelen van een tuinkas met polycarbonaat moet u er op letten, dat de binnen- en buitenkant van elkaar verschillen. De buitenkant, voorzien van UV bescherming, is te herkennen aan de folie met daarop “This side up” (UV protected side). Om een verwisseling te voorkomen, is het aan te raden, de folie pas te verwijderen nadat de panelen zijn ingebouwd.
 • Gebruik bij alle producten waar Polycarbonaat in zit anti-dust tape om de levensduur van de panelen te verlengen.
 • De tuinkas overal met de hand monteren (De tuinkas moet in verhouding blijven staan); zodra de kas eenmaal opgebouwd is pas alles nalopen en daarbij alle boutverbindingen met een accuboormachine vast aandraaien.
 • Let op bij glazen tuinkassen! Het glas mag nooit onder druk komen te staan. Dit komt voor wanneer de tuinkas niet in verhouding staat.
 • Zorg ervoor dat u met het plaatsen van het dakraam het raam zoveel mogelijk uit de wind houdt.

Let op! Een tuinkas of tuinkamer zijn nooit 100% waterdicht. Een tuinkas heeft altijd speling in het frame om krimp of uitzetting op te vangen. Hou hier rekening mee en gebruik daarom ook nooit te veel siliconenkit om alle kieren op te vullen.

1 jaar geleden
Did you like this post?
0
0