Recepten met bloemkool uit eigen tuin

Blog Recepten met bloemkool uit eigen tuin

Bloemkool uit eigen tuin. Lekkerder is er bijna niet. Wat veel mensen niet weten is dat bloemkool een enorm veelzijdige groente is waar u alle kanten mee op kunt in een recept.


Wat is bloemkool?

Bloemkool is een groente die tot de koolsoorten behoort. Bloemkool bevat veel vezels en voedingsstoffen en maar wienig calorieen. De meest bekende bloemkool is wit, maar er bestaat ook groene, oranje en paarse bloemkool.

Wist u dat de bloemkool bijna in zijn geheel te eten is. De jonge schutbladeren kunt u gewoon mee koken en ook de stronk is eetbaar. Die wordt veel gebruikt in bloemkoolsoep. Ook dat recept delen we verder op in dit artikel


Bloemkool koken

Bloemkool koken als groente, aangevuld met vlees en aardappelen. Een meer traditioneel bloemkool recept is haast niet mogelijk. Voor vele mensen zit de variatie in het bloemkool koken met een bouillonblokje of bloemkool samen met een wit groentesausje te serveren.

Bloemkool roosjes moeten ongeveer 10 minuten koken. Wilt u geen roosjes maar de gehele bloemkool in één keer koken, dan heeft een gemiddelde bloemkool echt wel 20 minuten nodig. Naast koken kunt u bloemkool wokken, roerbakken of in de oven bereiden.


Eenvoudige bloemkool recepten in 3 stappen

Onderstaand delen we enkele simpele recepten met u. Zo delen we de volgende bloemkool recepten met u:


Bloemkool met kikkererwten uit de oven in 3 stappen

Bloemkool uit de oven is gemakkelijk klaar te maken. In dit geval hoeft de bloemkool niet eerst gekookte te worden.

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden
  2. Maak de bloemkool schoon en snij hem in kleine roosjes. Doe deze samen met een scheut olie in een grote ovenschaal. Voeg een blikje (uitgelekte) kikkererwten toe en roer deze goed door de bloemkool. Schuif de schaal in de voorverwarmde oven. Roer zo nu en dan alles weer en keer door elkaar. Na circa 45 minuten is alles mooi bruin en de bloemkool beetgaar.
  3. Terwijl de bloemkool in de oven staat mengt u 1 eetlepel grove mosterd, 1 eetlepel dijonmosterd en 1 eetlepel wittewijnazijn samen met een beetje olijfolie door elkaar. Voeg naar wens wat zout en peper toe. Zodra de schaal met bloemkool en kikkererwten uit de oven komt roert u de mosterddressing door de warme groenten. Beetje peterselie voor de kleur erover en bon appetit.

Bloemkoolsoep – het basis recept in 3 stappen

Bloemkoopsoep is zeer eenvoudig te maken. Hierdoor geeft u snel een voedzame soep op tafel staan. Ideaal als voorgerecht of voedzaam tussendoortje.

  1. Snij de bloemkool inclusief de stam in kleine stukjes. Snipper een ui en pers een teentje knoflook uit. Zet een pan op het vuur en fruit de gesneden ui met de knoflook. Voeg daarna de bloemkool toe.
  2. Voeg 750 ml water en een bouillonblokje toe en breng het geheel aan de kook. Laat ongeveer 15 minuten koken.
  3. Pureer met een staafmixer de grove soep fijn en voeg desgewenst nog wat room, zout en peper toe. Doe je soep in een soepkom en garneer af met wat kleur zoals peterselie, bieslook, een bosuitje of wat croutons.

Zelf bloemkoolrijst maken

Zelf bloemkoolrijst maken is zeer eenvoudig. Ideaal als vervanger van de koolhydraatrijke witte rijst. Dus wilt u koolhydraatarme rijst eten, maak dan bloemkoolrijst. Hoe?

Het kan op twee manieren, hier leest u welke:

Bloemkoolrijst maken met een keukenmachine of staafmixer.

Snij de bloemkool in kleine stukken. Maal met de keukenmachine of staafmixer met hakmolen de bloemkool totdat deze de grootte heeft van rijst (of couscous).

Bloemkoolrijst maken met een rasp.

Geen keukenmachine of staafmixer binnen handbereik? Geen probleem! Ook met een rasp kunt u eenvoudig de grove stukken bloemkool raspen tot rijst. De zelfgemaakt bloemkoolrijst kunt u daarna koken, wokken, bakken, stomen of in de oven verder bereiden.


Gebakken bloemkool

Voor dit recept gebruiken we eens geen bloemkoolroosjes maar bloemkool schijven. Deze bloemkoolplakken worden ook wel eens bloemkoolsteak of bloemkoolschnitzel genoemd. Hoe maak je het klaar? Lees snel mee. Het is eenvoudiger dan u denkt.

  1. Snij de bloemkool in mooie plakken van ongeveer 1 à 2 cm dikte. Laat de stronk zitten, anders valt hij uit elkaar. De boomstructuur van de bloemkool maakt er al een plaatje om naar te kijken van.
  2. Besprenkel de plakken met olie en kruiden.
  3. Bak de bloemkoolschijven in een pan met wat olie. Bak ze aan iedere zijde ongeveer 10 minuten totdat ze mooi bruin en gaar zijn. Draai de bloemkoolschijven geregeld om in de pan. Combineer deze heerlijk bloemkoolsteak met een steak en aardappel of pittige kip met rijst.

Bloemkool – een keer anders dan anders

De oer-Hollandse bloemkool in een ander tintje, ook dat kan natuurlijk. Hieronder vindt u het recept voor bloemkool rösti en heerlijk pittige Indiase bloemkool masala.


Bloemkool rösti

Hoewel rösti eigenlijk geraspte aardappel is kunt u ook van bloemkool eenvoudig rösti maken.

  1. Rasp de bloemkool met een fijne rasp en doe deze in een grote kom.
  2. Laat de bloemkool even rusten ( ca. 15-20 minuten) in de kom. Doe vervolgens de bloemkoolrasp in een schone thee doek en druk al het vocht eruit. Herhaal diit een paar keer zodat u zeker weet dat al het vocht eruit is.
  3. Plaats de bloemkoolrasp terug in de kom. Voeg een beetje olie, kruiden, twee eitjes en 100 gram (parmezaanse) kaas toe. Meng dit met elkaar tot alles goed gemengd is.
  4. Maak van het mengsel vervolgens ‘koekjes’ van ongeveer een halve centimeter dik.
  5. Bak de bloemkoolrösti in een braadpan of in de oven (op 200 graden) goudbruin.

Indiase bloemkool Masala

Deze heerlijke bloemkoolcurry is echt het proberen waard en een leuke en kleurrijke afwisseling op tafel. Iets meer werk dan bovenstaande recepten maar zeker de moeite waard.

  1. Fruit een uitje en voeg daar 2 tenen knoflook, een stukje gember, een theelepel kurkuma, een theelepel komijnpoeder en 3 theelepels garam masala aan toe. Voeg daarna 400 gram tomatenblokjes toe. Laat circa 5 munten pruttelen.
  2. Voeg de ongekookte bloemkoolroosjes van 1 bloemkool toe en schep de bloemkool goed door het mengel van tomaten en kruiden. Doe de deksel op de pan en laat dit in ongeveer 15 minuten gaar worden. Roer tussendoor een paar keer. Wordt het mengsel te dik, voeg dan een beetje water toe.
  3. Zodra de bloemkoolroosjes gaar zijn kunt u de curry op smaak brengen met zout en peper. Versier deze bloemkool masala met een beetje koriander of een schijfje citroen. Serveer met rijst of naambrood.

Bloemkool wokken of roerbakken

Bloemkool in de wok is een gerecht dat je op veel manieren kunt afwerken. De basis van bloemkool wokken of roerbakken is erg eenvoudig. Het voordeel van wokken en roerbakken is dat het erg gezond is. De bloemkool behoudt eenvoudig al zijn voedingsstoffen en vitamines.

  1. Snij de bloemkool in klein roosjes.
  2. Kook de bloemkool kort (4-5 minuten). Laat goed uitlekken!
  3. Verhit olie in de wok en voeg de bloemkool toe. Zet de pan even kort op hoog vuur en wok of roerbak de bloemkool mooi goudbruin.

Met deze lekkere recepten heeft u genoeg inspiratie om van ieder bloemkool uit uw tuin een verrassend nieuw recept te proberen. Zo raakt u nooit uitgekeken op de Hollandse witte bloemkool.

Eet smakelijk!



Note: Binnen mijn gezin zitten grote bloemkool-fans. We eten dan ook geregeld bloemkool uit eigen tuin. Deze bovengenoemde recepten komen uit mijn eigen keuken, recepten en probeersels. Toch kan het voorkomen dat er recepten online staan die op deze recepten lijken. Het is geenzins mijn bedoeling geweest om recepten van anderen te kopiëren en zonder bronvermelding te plaatsen.
1 augustus 2022
4 keer bekeken
Did you like this post?
0
0
scroll to top