Doei winter, hallo lente! Tijd voor uw eerste moestuin!

Blog eigen moestuin

Nu de ergste kou toch wel zo’n beetje achter ons ligt en de temperaturen aan het stijgen zijn, kunnen we langzaam gaan denken aan de lente. “Eindelijk”, horen we veel mensen zeggen. De lente is het seizoen waarin alles tot bloei komt. Misschien is dit dan ook een mooi moment om een begin te maken met uw eerste moestuin. Want wat is nu leuker dan bijvoorbeeld uw avondeten kweken in uw eigen achtertuin? Om een eerste stap te zetten in de goede richting, geven wij u hierbij een aantal groenten en fruit die makkelijk te kweken zijn. Een goed begin is het halve werk!


je eigen moestuin


Boontjes

We beginnen met een van de makkelijkst te telen groente: de boon. De boon wordt gezaaid vanaf de maand mei. De reden is dat de boon namelijk erg gevoelig is voor vorst. Zorg er voor dat u de planten niet te veel water geeft, want boontjes houden niet zo van water. Bij warm weer is wateren om de 1 à 2 dagen al voldoende. Heeft u de boontjes gezaaid in mei, dan kunt u deze oogsten in juni.


Erwten

Erwten kunt u vanaf februari al zaaien, afhankelijk van het weer natuurlijk. Deze groente heeft verder geen hoge temperaturen nodig om te groeien. Dus wanneer de erwten gezaaid zijn, kunt u vrijwel altijd rekening houden met een goede oogst. Het oogsten van de erwten is mogelijk vanaf eind maart, begin april.


Aardbeien

Tsja, aardbeien. Wie lust ze niet? U kunt ze ook zelf eenvoudig kweken in uw eigen tuin. Om er voor te zorgen dat u in de zomertijd kunt genieten van overheerlijke aardbeien is het belangrijk dat u op tijd begint met kweken. Dit rode fruit wordt daarom meestal in april gepland. Bent u wat later dan april? Geen enkel probleem, tot augustus is het geschikt om de aardbeienplantjes te planten. Een tip: Als beginner is het slim om de aardbeienplanten te kopen in de winkel en niet te kweken vanuit zaadjes. Kweken vanuit zaad is een stuk lastiger. Daarbij duurt het ook langer, aangezien aardbeien in het tweede jaar pas hun vruchten afwerpen, letterlijk. Koop dus bij voorkeur aardbeienplantjes die al een jaar oud zijn, zodat u deze zomer al kunt oogsten. Het belangrijkste voor een goed aardbeienoogst zijn de zon en goede tuinaarde. Aardbeien oogst u in het tweede jaar van de planten. Oogsttip: knip de aardbeien af, samen met het kroonblaadje en trek ze niet los. Wanneer u aardbeien van de plant trekt, kunnen er ziektes ontstaan.


Sla

Op een broodje gezond, in een wrap, op een hamburger of natuurlijk verwerkt in een salade. Slechts een viertal voorbeelden waar u sla voor kunt gebruiken. En deze groente is ook nog eens zeer makkelijk te kweken. Het zaaien van sla in de grond kan vanaf februari. Het beste kunt u in dit geval sla telen in een tuinkas of kweekbak vanwege de vorstbescherming in het vroege voorjaar. Laat vervolgens moeder natuur haar werk doen en vanaf maart eet u verse sla uit eigen tuin.


Courgettes

Wat zijn ze toch heerlijk hè, courgettes! Deze groente staat erom bekend dat ze zorgen voor een erg grote opbrengst. Vanwege de bestuiving is het raadzaam om om twee planten in u tuin te plaatsen. Zorg wel voor voldoende ruimte voor deze planten. Een courgetteplant kan namelijk erg groot worden. De beste tip voor het oogsten van courgettes is: vooral veel oogsten! Wanneer u een courgette laat groeien, wordt alle energie van de plant gestoken in die ene courgette. Zorg er dus voor dat u op tijd en veel oogst zodat de plant veel courgettes kan laten groeien.


Het begin is gemaakt!

Zo, nu heeft u een aantal interessante gewassen tot uw beschikking om een begin te maken met uw eigen moestuin! Mocht u nog vragen hebben, dan staan wij natuurlijk voor u klaar. Heel veel succes!

Download onze tuinkalender en u heeft altijd het juiste stappenplan bij de hand als leidraad voor het beste resultaat in uw moestuin.


 
2 jaren geleden
Did you like this post?
0
0