Zelf hete pepers kweken in de tuinkas

hete pepers kweken tuinkas
Laden...
Zelf hete pepers kweken in de tuinkas

Het leuke van een tuinkas is natuurlijk dat je allerlei soorten groenten, fruit en planten kan kweken die er buiten minder goed gedijen. Pepers zijn daar een goed voorbeeld van. Er zijn enorm veel verschillende soorten pepers, variërend in kleur, vorm en pittigheid. Over het algemeen staan Nederlanders niet bekend als een volk met een hoge tolerantie voor pittig eten. Hete pepers worden dan ook weinig gebruikt in traditionele Hollandse gerechten, maar met de komst van de internationale keukens in Nederland zijn er ook steeds meer liefhebbers van pittig eten te vinden.

 

Voordelen van pittig eten

Vroeger werd wel eens gedacht dat pittig eten slecht zou zijn voor je hart, niets is echter minder waar. Pittig eten kent vele gezondheidsvoordelen. Zo gaat het ontstekingen tegen en zorgt het eten van pittig voedsel voor een goede bloeddoorstroom. Chilipeper staat er ook om bekend dat het zou kunnen helpen bij een te hoog cholesterol. Ook kan pittig eten de stoelgang bevorderen en schijnt het de stofwisseling een tikkeltje te verhogen, omdat het je lichaamstemperatuur verhoogd. Genoeg redenen om het kweken van pepers eens te proberen!

 

Verschillende soorten pepers

Er zijn enorm vele verschillende pepersoorten op de markt. De pittigheid van hete pepers wordt uitgedrukt met een Scoville waarde (SHU) op de Schaal van Scoville. Helemaal bovenaan de Schaal van Scoville staat pure capsaïcine (capsaïcine zorgt voor de pittigheid) met een SKU van rond de 15 à 16 miljoen. Ter vergelijking; de gemiddelde Spaanse peper uit de supermarkt scoort tussen de 5000 en 15.000 SHU en een Jalapeno tussen de 2500 en 8000 SHU. Een Habanero Peper of Madame Jeanette scoren tussen de 100.000 en 350.000 SHU. Voor pepers geldt: hoe rijper de peper, des te pittiger deze wordt, vandaar dat de score nogal kan verschillen.

 

Pepers zaaien

Nadat je je zaden gekozen hebt is het zaak om de pepertjes eerst binnen voor te zaaien. Dit kun je doen door de zaadjes in daarvoor bestemde zaaibakjes of trays op de vensterbank te plaatsen. Door de zaadjes eerst voor te zaaien kunnen ze later makkelijker verplaatst worden wanneer ze al wat groter zijn, zonder hierbij de wortels te beschadigen. Pepers ontkiemen op een warme lichte plek met een temperatuur tussen de 20 en 25 graden. Zet de zaaitray bijvoorbeeld op de vensterbank boven de verwarming. Door de kiezen voor een zaaitray met plastic deksel ontstaat er een klimaat waarin de zaadjes makkelijker ontkiemen.

 

Pepers in een tuinkas

Nadat de zaadjes zijn ontkiemt en een paar cm hoog zijn geworden kunnen de plantjes verspeend worden in potten. Pepers gedijen het beste in een warm en zonnig klimaat en daarom wordt geadviseerd pepers in een tuinkas te plaatsen. Bij Jimmy at Work hebben we een groot assortiment tuinkassen. Of je zoekt naar een tuinkas met glas of een tuinkas met polycarbonaat, wij hebben ze in diverse formaten. Met een tuinkas heb je meer controle over de temperatuur in de kas en de hoeveelheid water die je planten krijgen. Pepertjes hebben namelijk niet al te veel water nodig, maar wel een licht vochtige grond. Wanneer de planten groot genoeg zijn kunnen ze in de volle grond gezet worden. Let op! Pepers zijn meestal meerjarige planten. Wil je dus langer van je peperplanten genieten, verplaatst ze dan in de herfst weer naar binnen of zorg voor een constant verwarmde tuinkas.

 

Pepers oogsten

Zoals we eerder in deze blog ook al schreven, hoe rijper de peper, hoe heter. Hier zit een groot verschil tussen. Wanneer je de peper oogst is dus geheel aan jou. Pepers kun je op veel verschillende manieren gebruiken in de keuken. Je kunt ze natuurlijk vers snijden en door je gerechten heen gebruiken, maar je kunt ze ook drogen of verwerken in een lekkere hete saus. Zo heb je er langer plezier van!

loader
Laden...