Het bouwen en inrichten van uw tuinkas

Blog - Het bouwen en inrichten van uw tuinkas

Gefeliciteerd met uw nieuwe tuinkas. Na de opbouw van uw tuinkas kunt u lekker in de tuin aan het werk met het verbouwen van uw eigen groenten en planten. Voordat u gaat beginnen met het in elkaar zetten van uw nieuwe aankoop is het aan te raden de volgende spullen binnen handbereik te hebben:

 • Handleiding van de tuinkas
 • Jimmy at Work Montageset (toegevoegd bij uw tuinkas)
 • Waterpas
 • Accuboormachine en dop 10 of ring/steeksleutel
 • Werkhandschoenen, veiligheidsbril en stevige (veiligheids)schoenen
 • Evt. siliconenkit en geschikt kitpistool
 • Grondzeil of oude grote doek
 • Minimaal 1 persoon die u kan helpen met het opbouwen van de tuinkas

Beste plaats voor de tuinkas

Meten = weten! De ruimte die een tuinkas inneemt dient van te voren goed ingeschat te worden. Hou daarbij rekening met het pad naar de tuinkas toe en dat de kas rondom bereikbaar moet zijn om schoon te maken, eventuele reparaties uit te voeren, onkruid te wieden etc.


Oriëntatie t.o.v. de tuin

De oriëntatie van uw tuin ten opzichte van de zon is erg belangrijk, omdat dit zal bepalen hoeveel warmte en licht er in de tuinkas zal komen. Een maximale hoeveelheid licht en warmte zijn een groot pluspunt, maar er moet wel gewaakt worden voor oververhitting. De mogelijkheid om natuurlijke schaduw te creëren kan hierbij helpen. Hou er ook rekening mee uw nieuwe tuinkas te beschermen tegen vallende takken indien de kas vlak bij bomen wordt geplaatst.


Oriëntatie t.o.v. het huis

De oriëntatie van het huis ten opzichte van de tuinkas heeft grote invloed op de hoeveelheid wind waaraan de tuinkas blootgesteld wordt. Een huis of grote schuur kan als ideale buffer dienen zodat de tuinkas beschermd is tegen zware windvlagen. De beste plek om een tuinkas neer te zetten is in de zon met de achterkant van de kas tegen de plek waar normaal de meeste wind vandaan komt.


Overige tips

 • Check of uw tuinkas vergunningsvrij geplaatst kan worden. Vooral bij volkstuincomplexen kan een omgevingsvergunning of melding nodig zijn.
 • Vang regenwater op in een regenton of ander water-opvangsysteem en hergebruik dit in de kas. Hou met het plaatsen van de tuinkas rekening met de afmetingen van de regenton/opvangbak.
 • Bevestig de tuinkas op een fundering. Dit kan een bijpassende Gardenmeister fundering op maat zijn maar ook een fundament van beton of metselwerk kan gebruikt worden. Veranker de tuinkas goed aan de fundering.

Stappenplan voor het opbouwen van uw tuinkas:

 1. Controleer aan de hand van de onderdelenlijst of alle onderdelen aanwezig en onbeschadigd zijn. Controleer het aantal profielen en de afmetingen hiervan.
 2. Neem de handleiding door zodat u vertrouwd bent met de verschillende stappen.
 3. Zorg ervoor dat de tuinkas op de juiste plek komt te staan en dat de ondergrond stevig en horizontaal is.
 4. Een tuinkas zorgvuldig opbouwen is arbeidsintensief. Plan hier 2 tot 4 dagen voor in.
 5. De weersomstandigheden dienen goed te zijn tijdens het opbouwen. Bouw de tuinkas niet op bij wind, storm of extreme hitte.
 6. De tuinkas moet tijdens het opbouwen in verhouding en haaks blijven staan. Zorg er daarom voor dat u bij het plaatsen van de wanden met minimaal twee personen bent.
 7. De randen van de onderdelen kunnen scherp zijn, draag beschermende handschoenen en werkschoenen.
 8. Leg bij het plaatsen van de wanden een grondzeil of oude grote doek neer, voor het geval dat schroeven, boutjes, moertjes of andere kleine onderdelen op de grond vallen.
 9. Bevestig alle schroeven e.d. met de hand. Pas als de tuinkas volledig opgebouwd is en goed, stevig en stabiel staat dienen alle verbindingen met een accuboormachine vast aangedraaid te worden. Let hierbij op dat de tuinkas in verhouding en haaks blijft staan.
 10. Zorg dat het met plaatsen van het dakraam het raam zoveel mogelijk uit de wind gehouden wordt.

Extra aandacht bij Tuinkas Polycarbonaat
 • De panelen van een tuinkas polycarbonaat hebben een binnen- en buitenzijde. De buitenzijde, voorzien van Uv-bescherming, herkent u aan de beschermende folie met de daarop “this side up” (UV protected side). Om te voorkomend dat tijdens het plaatsen panelen per abuis toch omgewisseld worden is het aan te raden de beschermfolie pas te verwijderen zodra de gehele kas opgebouwd is.
 • Gebruik anti-dust tape (los bij te bestellen) om de levensduur van de polycarbonaat-platen te verlengen. Deze tape vermindert vocht en vuil in uw panelen.

Extra aandacht bij Tuinkas met veiligheidsglas
 • Het glas van een tuinkas met glas mag nooit onder druk komen te staan. Om te voorkomen dat het glas onder druk komt te staan is het belangrijk dat de tuinkas in verhouding blijft staan en de hoeken haaks blijven.
 • Alle glazen tuinkassen van Jimmy at Work zijn uitgevoerd met veiligheidsglas.
 • Een glazen tuinkas kan in de zomer erg heet worden. Met een schaduwdoek voorkomt u dat planten en bloemen in uw kas verbranden.

Inrichten van uw tuinkas

Om uw tuinkas optimaal te gebruiken is het plaatsen van een plantenrek of oppottafel ideaal. Daarnaast wordt er vaak een kachel of infrarood verwarming geplaatst zodat u ook op frissere dagen optimaal kunt genieten in uw tuinkas of tuinkamer. Daarnaast kunt u door de tuinkas te verwarmen ook het kweekseizoen verlengen of vochtgevoelige planten laten groeien.


Onderhoud van uw tuinkas

Natuurlijk wilt u zo lang mogelijk genieten en gebruik maken van uw tuinkas. Daarom is het belangrijk om goed onderhoud aan uw kas te plegen. In ons blog vertellen we u alles over het onderhouden van uw tuinkas

Inrichten van uw tuinkas

Door een tuinkas of tuinkamer goed in te richten kunt u optimaal gebruik maken van de ruimte. Door een plantenrek te plaatsen kunt u potten en bakjes op hoogte neerzetten terwijl op de grond andere planten of groentes geplaatst kunnen worden. U kunt ook een tuinset in de kas zetten en de ruimte aankleden met een oppottafel of plantenbak. Om nog langer van het tuinseizoen gebruik te maken in een kachel of infrarood verwarming onmisbaar in uw tuinkas of tuinkamer.

Nu uw tuinkas goed geplaatst, opgebouwd en ingericht is kunt u beginnen met het echte werk, zaaien en planten van bloemen, groenten en fruit. In de Gardenmeister zaaikalender leest u in welke maand u welke producten kunt zaaien en oogsten. Daarnaast leest u in ons blog over combinatieteelt alles over welke gewassen u het beste naast elkaar kunt plaatsen voor een goede oogst en welke zeker niet!

1 jaar geleden
Did you like this post?
0
0